UN BLOC ÎNTREG DE PE ALEXANDRU VLAHUŢĂ, CARTIERUL GRIGORESCU, S-A REBRANŞAT LA REGIA DE TERMOFICARE-STIRIDECLUJ.RO
Un bloc întreg de pe Alexandru Vlahuţă, cartierul Grigorescu, s-a rebranşat la Regia de Termoficare, renunţând la centrale termice. ”Locatarii blocului Lamă F de pe strada Alexandru Vlahuţă din municipiul Cluj-Napoca primesc,începând din această toamnă,apă caldă şi căldură prin intermediul sistemului centralizat de furnizare al energiei termice, agentul termic fiind furnizat de CT 4 Grigorescu.
Astfel, un număr de 112 apartamente care îşi asigurau căldura şi apa caldă prin intermediul a trei centrale termice de scară s-au rebranşat după ce proprietarii au analizat oferta prezentată de R. A. Termoficare Cluj-Napoca Asociaţiei. Rebranşarea s-a realizat gratuit conform campaniei derulate în acest sens în 2013 de către R.A.T. Cluj-Napoca. Totodată, pe lângă lucrările de reconectare au fost montate aparatele de măsură la branşamentul fiecărei scări, respectiv contoare de apă caldă şi încălzire”, precizează reprezentanţii Regiei Autonome de Termoficare Cluj.
Conform unei statistici naţionale, Clujul ocupă locul doi în ţară în privinţa debranşărilor de la Regia Autonomă de Termoficare.
CĂLDURA NU SE SCUMPEŞTE LA CLUJ! DACĂ SUNTEŢI RACORDAŢI LA RAT NU VEŢI PLĂTI MAI MULT ÎN ACEASTĂ IARNĂ – STIRIDECLUJ.RO
Primarul Emil Boc a anunţat că, în iarna 2013 – 2014, preţul gigacaloriei nu va creşte la Cluj-Napoca. ”Primăria menţine acelaşi preţ al gigacaloriei pentru perioada de iarnă. Preţul local care se facturează cetăţeanului este de 165 de lei, preţul mediu pe gigacalorie este de 348 de lei. Pentru fiecare gigacalorie Primăria subvenţionează cu 183 de lei. Subvenţia pentru anul trecut a fost de peste 10 milioane de euro. Din punctul nostru de vedere este un efort uriaş pe care contribuabilul clujean îl face pentru ca tarifele să nu explodeze. Probabil pentru anul viitor va trebui să reevaluăm preţul gigacaloriei”, a declarat primarul Emil Boc. Subvenţia la gigacalorie este acordată numai clujenilor racordaţi la Regia Autonomă de Termoficare (RAT) Cluj.
CAMPANIE DE REBRANŞARE LA TERMOFICARE LA CLUJ: PREŢUL GAZULUI APROAPE SE VA DUBLA PÂNĂ ÎN 2018 -MEDIAFAX.RO
Regia Autonomă de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca a început o campanie de informare privind rebranşarea locuinţelor în care proprietarii au renunţat la sistemul centralizat şi şi-au montat centrale termice de apartament, avertizându-i pe oameni că până în anul 2018 preţul la gaz aproape se va dubla.
Reprezentanţii RAT distribuie foştilor consumatori ai regiei fluturaşi cu mesajul „Sistemul centralizat de termoficare, o soluţie eficientă şi sigură”, în care se arată că se oferă posibilitatea rebranşării gratuite pentru cei care s-au debranşat, astfel încât să beneficieze de un preţ subvenţionat al agentului termic.
„Avantajele sistemului centralizat sunt predictibilitatea costurilor (165 lei/ gigacalorie) în condiţiile creşterii constante cu 10 – 12 la sută anual a preţurilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici, eficienţă ridicată demonstrată în sistemele centralizate moderne vest – europene (Finlanda, Danemarca, Germania), siguranţă în exploatare şi monitorizare permanentă a funcţionării sistemului. În conformitate cu calendarul convenit de Guvernul României cu FMI, preţul gazului a fost în iulie 2013 de 109,20 lei /MWh, în timp ce în octombrie 2018 va ajunge la 197,21 lei/ MWh”, se arată în materialele informative.
Directorul RAT, Emil Miron, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce a investit în modernizarea reţelei de termoficare şi a centralelor termice şi caută soluţii pentru a menţine un preţ cât mai scăzut al gigacaloriei. „Am realizat în ultima perioadă un volum important de investiţii, canalizate pe înlocuirea unor cazane, arzătoare, schimbătoare de căldură cu performanţe depăşite, cu unele care au randament de peste 95 la sută. Efortul are şi o ţintă, şi anume asigurarea unui confort termic pentru clujeni comparabil cu cel din statele UE şi un preţ al energiei termice cât mai scăzut. Suntem pregătiţi în orice clipă să rebranşăm apartamentele care au montate centrale proprii, şi am lansat o campanie în acest sens. Este o competiţie firească între două tehnologii, care se duce în primul rând în zona preţurilor, a facturilor achitate de consumatori.
Facturile noastre se pot compara oricând, se află de trei ani în conturul facturilor de gaz plătite de un consumator care are microcentrală. Acest lucru nu se va mai întâmpla în perioada următoare şi este de important de reţinut faptul că dacă vom compara preţul plătit pe gigacaloria furnizată de RAT, de 165 de lei, cu preţul pe gaz pentru aceeaşi gigacalorie furnizată de o microcentrală, rezultă că spre sfârşitul anului acesta din urmă va fi cu 10 la sută mai mare. Creşterea va continua în 2014, preţurile la gaz vor creşte cu alte 10 la sută, astfel că se va ajunge la finalul anului viitor la o diferenţă de 20 la sută între preţul producerii energiei furnizate de RAT şi preţul producerii energiei obţinută prin microcentrală de apartament”, a spus Miron.
Acesta a adăugat că oferta făcută consumatorilor care au optat în anii trecuţi pentru instalarea centralelor de apartament, de a se rebranşa la sistemul centralizat de termoficare, este „fezabilă”.
„Ne putem gândi şi la varianta în care cel care decide să se reîntoarcă la noi, în sistemul centralizat de termoficare, să îşi păstreze microcentrala de apartament, ca şi echipament de rezervă, pe care să îl poată porni când va dori dacă ceea ce spunem noi că oferim nu se îndeplineşte”, a afirmat directorul RAT.
Întrebat dacă RAT Cluj-Napoca poate garanta că actualul preţ al gigacaloriei, de 165 de lei, furnizat de regie, va rămâne neschimbat o perioadă mai îndelungată, acesta a răspuns că instituţia pe care o conduce militează pentru păstrarea actualului preţ.
„Decizia privind preţul energiei termice plătit de populaţie aparţine Consiliului Local Cluj-Napoca. Garantăm că pentru acest an, preţul de 165 de lei pe gigacalorie nu va înregistra nicio creştere. Apreciem, din informaţiile şi analizele noastre, că şi în anii următori preţul ar putea să rămână la acest nivel, dar decizia nu este a noastră, ci a CL. Vom milita pentru păstrarea acestui preţ, în condiţiile în care eforturile noastre se îndreaptă spre diminuarea costurilor pentru producerea energiei şi păstrarea unui tarif accesibil pentru populaţie”, a declarat Emil Miron.
Acesta a menţionat că în anii 2002 – 2003, când au început să se monteze în număr mare primele centrale de apartament, au fost aduse multe astfel de echipamente la mâna a doua, care trebuie acum înlocuite.
„Dacă o centrală de apartament produce o energie mai scumpă decât cea produsă în sistemul centralizat, înseamnă că nu există nicio raţiune să cumperi alt echipament care să producă energie şi mai scumpă în viitor. Oricine poate verifica aceste aspecte”, a spus Miron.
Potrivit acestuia, faţă de numărul de debranşări înregistrat în urmă cu şapte-opt ani, de 4.000 – 5.000 de apartamente, anul trecut debraşările au scăzut la 1.500, iar în perioada aprilie – august 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul celor care au solicitat debranşarea s-a redus cu 25 la sută.
„Este un ritm de descreştere a debranşărilor de la reţeaua centralizată de termoficare şi de stabilizare a numărului de clienţi pe care îl avem”, a mai declarat Emil Miron.
RAT Cluj-Napoca are un număr de 110 centrale şi puncte termice, complet automatizate şi conectate online în dispeceratul propriu. Regia deserveşte peste 1.500 de asociaţii de proprietari, cu 32.300 de apartamente şi circa 80.000 de persoane.
NITA: ROMANIA A ACCESAT 93% DIN FONDURILE EUROPENE PENTRU ENERGIE – ENERGYONLINE.RO
Peste 90 la sută din fondurile europene gestionate de Ministerul Energiei au fost contractate, cele mai multe din proiectele din acest domeniu vizând generarea de energie fotovoltaică şi eoliană, în timp ce proiectele de generare a energiei pe bază de biomasă sunt mai puţine, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, la Busteni, citat de corespondentul Mediafax.
Potrivit acestuia, dintr-un total de 628 de milioane de euro fonduri europene gestionate de Minister, până în prezent au fost contractate 93 la sută.
“La Axa 4 energie de care ne ocupăm noi, din totalul de contractat, 628 de milioane de euro, în momentul de faţă avem contractat 93 la sută. Eu spun că este o performanţă, este un lucru foarte bun, urmând ca proiectele care au fost selectate pe măsură ce sunt puse în practică să primească banii necesari“, a spus ministrul Energiei.
Urmeaza biomasa
Potrivit lui Constantin Niţă, cele mai multe dintre proiectele pe fonduri europene sunt proiecte care vizează generarea de energie fotovoltaică şi eoliană, numărul proiectelor axate pe generarea de energie pe bază de biomasă fiind mai puţine.
“Îi încurajez pe toţi investitorii să apeleze la sistemul de producere a energiei electrice pe bază de biomasă”, a spus Niţă.
Ministrul Energiei a fost prezent, vineri după-amiază, în staţiunea prahoveană Buşteni, unde a fost semnat un contract privind construirea unei staţii de cogenerare cu biomasă lemnoasă care va produce căldură şi energie electrică.
Valoarea investiţiei este de 38 de milioane de euro, din care 18 milioane de euro sunt fonduri europene, restul de 20 de milioane de euro fiind investiţie privată.
Viitoarea staţie de cogenerare va furniza energie electrică în principal unui resort de golf şi ski care se va construi în Buşteni şi va utiliza biomasă forestieră rezultată din tăierea, rarefierea şi curăţarea forestieră.
ANRE: PRIORITATEA NOASTRA SUNT BIOMASA SI BIOGAZUL, NU EOLIENELE SAU FOTOVOLTAICELE – ENERGYONLINE.RO
Producerea de energie din biogas este un motor de dezvoltare economica, insa el doarme inca, a declarat Emil Calota, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), prezent la Filipestii de Padure la inaugurarea primei centrale in cogenerare pe biogaz din Romania. „Biomasa si biogazul reprezinta o prioritate pentru noi”, a spus Calota.
Nu se reduce numarul certificatelor verzi
Ideea a fost subliniata si de presedintele ANRE, Niculae Havrilet, prezent de asemenea la eveniment. „S-a instituit un trend ca principalele surse regenerabile din Romania sunt eolienele si fotovoltaicul, insa iata o sursa care functioneaza si daca nu bate vantul, si daca nu este innorat”, a aratat Havrilet.
El a punctat faptul ca numarul de certificate verzi primite de centralele pe biomasa nu se va diminua in urmatoare perioada. „Schema de sustinere pentru biomasa nu prezinta niciun risc”, a sustinut Havrilet. Centralele pe biomasa si biogaz primesc 2 certificate pe MWh, plus inca unul daca utilizeaza plante energetice.
PRODUCŢIA DE ENERGIE A EOLIENELOR S-A DUBLAT ÎN PRIMELE CINCI LUNI ALE ANULUI ŞI A AJUNS LA O PONDERE DE 8,8%. PRODUCŢIA DE CĂRBUNE A CĂZUT CU PESTE 25%-ENERGYREPORT.RO
Producţia din centralele electrice eoliene în primele cinci luni s-a ridicat la 2.158,8 milioane KWh, în creştere cu 1.107,9 milioane KWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Ponderea acestei resurse a ajuns la 8,8% din resursele de energie electrică în perioada ianuarie – mai, indică Institutul Naţional de Statistică (INS). Printre schimbările mai substanţiale faţă de primele cinci luni ale anului trecut merită subliniat că am importat mult mai puţine gaze naturale utilizabile şi mult mai puţin ţiţei. La cărbune, producţia a fost de 1938,5 mii tep (combustibil convenţional cu puterea calorifică de 10.000 Kcal/Kg, prescurtat tep), doar 71,8% din primele cinci luni ale anului trecut. Producţia de ţiţei a fost de 1599,8 (mii tep) iar importurile de 1505,3 (mii tep). Importurile de ţiţei au fost doar 73,4% din cele de anul trecut. În cazul gazelor naturale utilizabile, producţia a fost de 3634,4 (mii tep) şi importurile 698,8 (mii tep), adică doar58,8% din cât am cumpărat anul trecut în perioada similară din alte ţări. Principalele resurse de energie primară în primele cinci luni au totalizat 12,28 milioane de tep, în scădere cu 2.030,6 mii tep faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.
Producţia internă a însumat 8.918,3 mii tep, în scădere cu 7,1%, iar importul a fost de 3.371,5 mii tep, în scădere cu 28,5%. În această perioadă, resursele de energie electrică au fost de 24.736,7 milioane KWh, în scădere cu 1.884 milioane KWh (-7,1%) faţă de perioada corespunzătoare a anului 2012. Scăderea resursei de energie electrică a fost cauzată de scăderea producţiei cu 1.535 milioane KWh (-5,9%).
Producţia din termocentrale a fost de 10.751,6 milioane KWh, în scădere cu 3.764,3 milioane KWh (-25,9%). Producţia din hidrocentrale a ajuns la 6.800,8 milioane KWh, în creştere cu 1.058 milioane kWh (18,4%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 4.734,5 milioane KWh, în creştere cu 63,4 milioane kWh (1,4%).
Consumul final de energie electrică în această perioadă a depăşit 21.080 milioane KWh, cu 7,7% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2012. Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 9,1%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 1,3%.
Exportul de energie electrică a scăzut cu 16,8%, la 479,5 milioane KWh. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 3.176,4 milioane KWh în scădere cu 26,3 milioane KWh, respectiv cu 0,8%.
COMISIA EUROPEANA NU NE LASA SA AMANAM LIBERALIZAREA PRETULUI GAZELOR – ENERGYONLINE.RO
Comisia Europeana a recomandat României să continue calendarul stabilit pentru liberalizarea preţului gazelor, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
„Pentru gaze va trebui să avem consultări, se poate ca CE să nu fie de acord. Recomandarea este ca România să îşi continue calendarul stabilit. Va trebui să discutăm cu marii consumatori şi să găsim soluţii”, a menţionat ministrul Economiei.
Recent, autorităţile au anunţat că vor cere o derogare la Bruxelles pentru calendarul de liberalizare a preţului gazelor, întrucât costurile sunt prea mari în special pentru industrie.
Cum ar putea scădea factura la energie cu două cifre
„Pentru contracararea preţului energiei avem posibilitatea reducerii taxei de cogenerare, certificatele verzi, modalitatea prin care ANRE include în aval costuri de distribuţie şi de transport. Le putem discuta cu producătorii de aluminiu, oţel, produse chimice.
Nu avem în vedere mutarea băieţilor deştepţi din energie în petrochimie sau siderurgie. Sunt chestiuni legate de economie.
Dar pentru marii consumatori se pot găsi modalităţi specifice. Orientarea va fi pentru contracte pe termene lungi şi care să prevadă situaţia unor costuri nefavorabile”, a mai afirmat Varujan Vosganian, citat de Agerpres.
Preţ mai mic pentru companii
Acesta a precizat că toate modificările legislative ce vor veni în sprijinul marilor consumatori ar putea reduce factura plătită de aceştia pentru energie cu două cifre.
„Modificările legislative vor scădea factura cu procente bune, poate chiar cu două cifre, pentru companii. Măsura va avea aplicabilitate imediată pentru cele care urmează să se înfiinţeze, urmând ca celelalte să recupereze diferenţele”, a adăugat Vosganian.
ANRE: GAZUL NU VA FI PE VIITOR O SOLUTIE BUNA PENTRU CONSUMATORII CASNICI, DIN CAUZA PRETULUI – ENERGYONLINE.RO
Pretul gazelor va continua sa creasca in Europa daca ne vom limita doar la resursele conventionale, astfel ca gazele nu vor mai fi o solutie pentru consumatorii casnici, a declarat astazi Zoltan Nagy-Bege, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, in cadrul unei conferinte de profil organizate de Business Review.
El a mentionat ca pretul gazelor din acest moment este mult mai mare decat costurile.
„Daca va uitati la profitul Petrom si Romgaz din ultimii ani, va dati seama despre ce vorbesc”, a sustinut Nagy-Bege.
Descoperiri suficient de mari pentru export
Potrivit acestuia, descoperirile de gaze din Marea Neagra, de circa 80 de miliarde de metri cubi, sunt extrem de importante pentru Romania, in conditiile in care consumul intern nu depaseste 15 miliarde de metri cubi.
„Este o cantitate suficienta ca investitorii sa se uite sa vanda gazul si pe alte piete. Aceasta depinde insa foarte mult de consumul intern si de conductele de gaze”, a continuat oficialul ANRE.
El a amintit ca in acest an UE trebuie sa ia o decizie cu privire la viitorul gazelor de sist in spatiul comunitar.
„Daca ne vom limita a resursele conventionale, pretul gazelor va continua sa fie mare. Pentru consumatorii casnici, gazul nu va mai fi o solutie, poate va fi pentru industrie”, a completat Bege.
PRETUL GAZELOR NATURALE CRESTE CU 19,4% PANA IN 2014 – MEDIAFAX.RO
PRETUL GIGACALORIEI RAMANE NESCHIMBAT – PRIMARIA CLUJ-NAPOCA
200 LEI/LUNA – INCALZIREA CENTRALIZATA; 300 LEI/LUNA – INCARLZIREA CU CENTRALA PROPRIE – EVENIMENTUL ZILEI
PRETUL GAZELOR NATURALE CRESTE, INCEPAND CU DATA DE 15 SEPTEMBRIE 2012, CU 5 % – GANDUL
LEGEA LIBERALIZARII PRETULUI LA GAZELE NATURALE A FOST ADOPTATA – HOTNEWS
LISTA PREŢURILOR LA GIGACALORIE ÎN CELE MAI IMPORTANTE 60 DE ORAŞE DIN ROMÂNIA – GANDUL
SCUMPIREA GAZELOR DIN URMĂTORII ANI VA ADUCE FACTURI URIAŞE CELOR CARE AU OPTAT PENTRU CENTRALE PROPRII DE APARTAMENT ÎN DETRIMENTUL SISTEMULUI CENTRALIZAT DE ÎNCĂLZIRE – ADEVARUL
AI CENTRALĂ DE APARTAMENT? VEI PLĂTI O TAXĂ DE POLUARE. MINISTRUL MEDIULUI: UE VA IMPUNE TAXA DIN 2013 SAU 2015 – MEDIAFAX
CE FACI DACĂ STAI LA BLOC, IAR VECINII NU VOR CĂLDURĂ – EVENIMENTUL ZILEI
INCEPAND CU DATA 12 OCTOMBRIE 2011, SE INCALZESC CALORIFERELE – FOAIA TRANSILVANA
ATENTIE! IMPROVIZATIILE LA CENTRALELE TERMICE SAU LA INSTALATIILE DE GAZ REPREZINTA UN PERMANENT PERICOL DE EXPLOZIE – STIRI DE CLUJ
DACA VRETI FACURI MICI, MUTATI-VA LA CLUJ – EVENIMENTUL ZILEI
PRETUL GIGACALORIEI, LA CLUJ-NAPOCA, RAMANE NESCHIMBAT, DE 165 LEI – ZIUA DE CLUJ
SPECIALIŞTII SUSŢIN CĂ, PE TERMEN MEDIU, RACORDAREA LA SISTEMUL CENTRALIZAT VA FI MAI RENTABILĂ, PENTRU CĂ PREŢUL GAZELOR VA CREŞTE FOARTE MULT ÎN URMĂTORII ANI – ADEVARUL
PROIECTUL DE ORDONANTA PRIVIND MASURILE DE PROTECTIE SOCIALA PENTRU IARNA 2011-2012
PLAFONUL DE VENIT PENTRU ACORDAREA AJUTOARELOR LA INCALZIRE A CRESCUT LA 786 LEI. NICI O SCHIMBARE PENTRU ACORDAREA AJUTORULUI LA INCALZIRE CU GAZ – HOTNEWS
UN MILION DE LEI PENTRU MODERNIZAREA CENTRALELOR TERMICE DE CARTIER DIN CLUJ-NAPOCA! GIGACALORIA NU VA CRESTE – STIRI DE CLUJ
GUVERNUL AMÂNĂ ELIMINAREA SUBVENŢIEI LA ÎNCĂLZIRE, PENTRU A FINALIZA ŞI SCHEMA AJUTORULUI SOCIAL – MEDIAFAX (30 IUNIE 2011)
SISTEM CENTRALIZAT VERSUS CENTRALA INDIVIDUALA – FACTORUL CALITATE – ASOCIATIA PENTRU SERVICII ENERGETICE DIN ROMANIA
PREŢUL CĂLDURII NU VA CREŞTE LA CLUJ – MONITORUL DE CLUJ
CE CANTITATI SI LA CE PRETURI IMPORTA TARILE EUROPENE GAZE DIN RUSIA. VEZI DIFERENTE INTRE ROMANIA SI ALTE STATE – HOTNEWS
PE CINE VA AFECTA ELIMINAREA SUBVENTIEI LA INCALZIRE?– CAPITAL
PROFIT DIN COGENERARE PENTRU REGIA AUTONOMĂ DE TERMOFICARE – ZIUA DE CLUJ